Deser z galaretką – najlepsze pomysły
W tym artykule dowiesz się:
Galaretka jest jednym z najbardziej charakterystycznych składników w cukiernictwie, której sprężystej konsystencji i wyjątkowego smaku nie sposób skopiować. Przez lata używano jej w kuchni na bardzo wiele sposobów, ale nie da się zaprzeczyć, że większości galaretka kojarzy się z pysznym deserem. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego jak wiele istnieje przepisów na desery oparte na galaretce. Można powiedzieć, że jest ich nieskończenie wiele, a cukiernicy bez przerwy wymyślają nowe sposoby na użycie tego składnika. Poniżej przedstawiamy te, naszym zdaniem, najciekawsze i najlepsze z nich.
Kruche ciasteczka z galaretkowym wypełnieniem
Jest to przepis na tyle prosty, że nawet największy amator cukiernictwa powinien sobie z nim poradzić. Wystarczy zmiksować ze sobą 600 g mąki, 300 g masła, 120 g cukru pudru, łyżeczkę proszku do pieczenia i dwa jajka. Powstałe w ten sposób ciasto należy schłodzić w lodówce przez około pół godziny, po czym je rozwałkować i wyciąć kształty ciastek odpowiednimi foremkami lub nożem. Następnym krokiem jest wycięcie mniejszych otworów o tych samych kształtach wewnątrz ciastek – to właśnie one zostaną pokryte galaretką (https://e-spar.com.pl/kategoria/galaretki/224). Zarówno ciastka z wyciętym środkiem, jak i powstałą po wycięciu drugą partię pieczemy w piekarniku przez około 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Aby efekt był jak najlepszy dobrze jest w tym czasie rozpuścić białą czekoladę i posmarować nią (po wystygnięciu wypieków) wycięte ze środka ciastek kształty. Następnie przykleja się do nich większe elementy „z dziurką”, a całość wypełnia się galaretką o dowolnym smaku. Proste i szybkie w wykonaniu, a za to bardzo pyszne ciasteczka z pewnością będą idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty.
Galaretkowe lody rożki z owocami
Jeśli natomiast interesuje nas bardziej efektowny, ale również prosty w wykonaniu deser zdecydowanie warto postawić na lody rożki z galaretką i dodatkiem owoców. Jak je zrobić? Pierwszym krokiem jest pokrojenie stężonej galaretki w kostki, tak aby łatwiej było wypełnić nią waflowe rożki. Następnie rozpuszczamy czekoladę (najlepiej mleczną lub białą) i moczymy w niej delikatnie górną część rożka. Gdy czekolada już wyschnie można zacząć wypełniać rożek galaretką oraz pasującymi do jej smaku owocami lub jagodami. Jednak nie wypełniaj rożka do pełna! Mniej więcej na wysokości 2/3 rożka umieść w środku gałkę lodów, tak aby nie wystawała z wafla okrytego czekoladą. Wtedy na wierzchu koniecznie wyłóż jeszcze trochę galaretki i owoców, a dla lepszego efektu postaraj się je estetycznie ułożyć. Jest to świetny deser na lato, który można zjeść w dowolnych warunkach.
Małe galaretki na ostatnią chwilę
Na pewno choć raz miałeś sytuację, w której musiałeś przygotowywać deser zaledwie kilka godzin przed gościną lub przyjęciem. Na takie wypadki dobrze jest mieć w kuchennym asortymencie foremki do galaretek. Wszystko co trzeba zrobić to przygotować różnokolorową galaretkę i, jeszcze przed stężeniem, wlać ją do foremek. Ciekawe kształty (takie jak na przykład serduszka, misie lub kwiatki), zróżnicowanie kolorów i wyjątkowy smak galaretki będą wystarczyć aby zadowolić niejednego gościa.