osoba z azji
Zdrowe jedzenie

Kuchni azjatycka – czym się charakteryzuje?

Jeszcze kilka lat temu kuchnia azjatycka kojarzyła się głównie z nie do końca estetycznymi, blaszanymi budkami, serwującymi w każdej lokalizacji tego samego kurczaka w cieście na ostro. Dziś jednak street food rodem z Dalekiego Wschodu znacznie się rozwinął, a Polacy zajadają się już nie tylko sajgonkami, ale pokochali także sushi, ramen, pierożki Dim Sum, czy zupę pho i chętnie próbują wszelkich nowości.

Kuchnia azjatycka, czyli uczta dla zmysłów

Orientalne potrawy słyną z tego, że na jednym talerzu przeplata się ze sobą wiele, jak na standardy europejskie, wykluczających się smaków. Słodkość łączy się tu z ostrością, kwaśnością, słonością lub goryczką lecz żadna przyprawa nie neutralizuje pozostałych, a wręcz przeciwnie, każda ma pozostać wyrazistą. Kuchnia azjatycka to jednak nie tylko smak, ale także aromat potraw, czego najlepiej dowodzi fakt, że z każdej oryginalnej restauracji dalekowschodniej unosi się zapach, tak intensywny, jak z perfumerii. Carry, trawa cytrynowa, kardamon, anyż, imbir i kolendra sprawiają, że uczta zmysłów startuje jeszcze na długo przed pierwszym kęsem. Degustację rozpoczynają nasze nozdrza, a kończą kubki smakowe, jednak kuchnia azjatycka w międzyczasie karmi także oczy. Orientalne talerze pełne są kolorów i przeróżnych struktur, dzięki czemu nawet najprostsze dania prezentują się niezwykle apetycznie.

Inne publikacje  Jakie warzywa jeść w zimę?

Dlaczego mieszkańcy Dalekiego Wschodu są szczupli?

Choć Azjaci nie stronią od dodatków skrobiowych, takich jak ryże, czy różnego rodzaju makarony, ich kuchnia uznawana jest za zdrową i lekkostrawną. Dzieje się tak dlatego, że przepisy orientalne oparte są głównie o ryby i owoce morza oraz chude, białe mięso, ewentualnie ich zamienniki, na przykład w postaci soi. Kuchnia azjatycka słynie również z tego, że praktycznie w każdym daniu występują warzywa lub owoce w różnej postaci, a dodawane do dań przyprawy pobudzają procesy trawienne. Nie bez znaczenia jest także sposób obróbki produktów. Azjaci nie mają w zwyczaju długiego smażenia na głębokim oleju, czy stosowania ciężkostrawnych panierek. Najpopularniejszym akcesorium kuchennym na Dalekim Wschodzie jest wok. Przy użyciu tejże specjalnie wyprofilowanej, głębokiej patelni i odrobiny rozgrzanego tłuszczu powstają najlepsze orientalne specjały. Dzięki krótkiej obróbce w wysokiej temperaturze surowce takie jak mięso, czy warzywa nabierają smaku i chrupkości, nie tracąc przy tym wartości odżywczych.

Kuchnia azjatycka jest smaczna, zdrowa i prosta w przygotowaniu nawet w domowym zaciszu. Nie dziwi zatem fakt, że blogi z przepisami na dalekowschodnie specjały biją rekordy popularności. Obecnie Polacy na potęgę kupują woki oraz maty do zawijania sushi, a praktycznie każdy dyskont może pochwalić się conajmniej jedną półką z produktami orientalnymi. Można zatem śmiało stwierdzić, że po latach niezbyt dobrej sławy, kuchnia azjatycka nareszcie została odczarowana i nie kojarzy się już tylko z zupkami typu instant, ale z prawdziwym bogactwem smaków i aromatów.

Inne publikacje  Zielone soki jako źródło niezbędnych witamin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.