Zdrowe jedzenie

Zielone soki jako źródło niezbędnych witamin

 

W ostatnich miesiącach wiele kawiarni i restauracji wprowadziło do menu zielone soki ze świeżych warzyw. Gęste napoje podawane w słoiczkach z grubą słomką to jednak nie tylko zdrowa alternatywa dla owocowych koktajli, lecz prawdziwa bomba witaminowa, która polepsza wygląd cery i włosów oraz pomaga utrzymać organizm w dobrej kondycji.

Dlaczego warto pić warzywne soki?

Napoje ze świeżych jarzyn sąGreen Organic Wheat Grass Shot o wiele zdrowsze od zup, ponieważ ich proces przygotowania nie wymaga obróbki termicznej. Dzięki temu w szklance soku pozostają niemal wszystkie witaminy i substancje mineralne, które wcześniej znajdowały się w surowych warzywach. Co więcej, w niektórych przypadkach wypicie soku umożliwia nam przyswojenie większej ilości wartościowych składników niż zjedzenie liści jarzyn. Nie sposób bowiem ze smakiem zjeść w ramach jednego posiłku połowę główki sałaty, pół cytryny, dwa kiwi oraz liście jarmużu, lecz jeżeli zmiksujemy te składniki i dodamy trochę wody, uzyskamy pyszny, zdrowy napój, który chętnie wypijemy, by ugasić pragnienie. Warto też pamiętać o tym, że zielone soki ze świeżo wyciskanych warzyw i owoców są o wiele zdrowsze od dostępnych w sklepach napojów, które zawierają mało witamin, za to w ich składzie można często znaleźć konserwanty i sztuczne barwniki. Producenci napojów rzadko oferują klientom zielone soki, a to właśnie one zawierają najwięcej wartościowych substancji, które mają wpływ na nasze zdrowie, urodę i dobre samopoczucie.

Inne publikacje  Jakie warzywa jeść w zimę?

Zielony sok – zdrowy eliksir młodości

 

Dlaczego napoje z liści warzyw i zielonych owoców mają tak dobroczynny wpływ na organizm? Jednym z powodów jest zawartość chlorofilu, który działa oczyszczająco na układ krwionośny, odmładza komórki i zwiększa odporność. Chlorofil występuje w zielonych częściach roślin, więc jeżeli chcemy uwzględnić go w swojej diecie, przygotujmy sok z liści szpinaku, rzodkiewki, sałaty lub jarmużu. Napoje ze świeżo wyciskanych warzyw oraz owoców zawierają również żelazo, potas, magnez, witaminę A, białko i kwas foliowy. Osoby dbające o urodę, z pewnością ucieszy fakt, że zielone smoothies są bogate także w witaminy z grupy B, które wzmacniają włosy i skórę oraz witaminy E i C odpowiadające za młodzieńczy wygląd.

Zielone soki z warzyw z dodatkiem owoców takich jak kiwi stanowią więc cenne źródło witamin niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji, a zawarte w nich substancje odżywcze polepszają wygląd skóry, włosów i paznokci. Warto je pić dla dobrego samopoczucia i wspaniałego smaku oraz po to, by zwiększyć swoją odporność – szczególnie u schyłku lata i początku jesieni, kiedy jesteśmy bardziej podatni na infekcje.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *