Zdrowe jedzenie

3 alternatywy dla mięsa – sprawdź nasze pomysły!

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa ze względów zdrowotnych lub etycznych. Bez względu na to, jaki jest powód naszej decyzji, musimy znaleźć produkt zastępujący potrawy odzwierzęce. Czy jesteśmy skazani na gotowe kotlety sojowe? Te są bardzo smaczne, ale przecież nie można jeść ich codziennie. Jakie są alternatywy dla mięsa?

Jak i czym zastąpić mięso w diecie? Kotlety sojowe i inne pomysły

Wielu mięsożerców na obiady jada kotlety mielone. Po przejściu na dietę wegetariańską również możemy je przygotowywać, ale w wersji wege, czyli na bazie roślin strączkowych. Można je podawać z kaszą lub ziemniakami, ale także jako burgera w bułce. Pyszne są burgery z soczewicy i buraka lub mini kotleciki z soczewicy. Można przygotować także kotleciki z ciecierzycy, która jest dobrym źródłem żelaza w diecie, a także zawiera niewielki ilości witaminy C, która pomaga organizmowi wchłonąć żelazo. Wiedzą o tym wegetarianie, którzy rezygnują z jedzenia mięsa, a białko zwierzęce zastępują roślinnym, pochodzącym z roślin strączkowych, do których należą m.in. fasola i ciecierzyca. Ziarna trzeba namoczyć, najlepiej dzień wcześniej, a następnie ugotować. Wystarczy je rozgnieść i połączyć na przykład z podsmażoną cebulką i ugotowaną kaszą jaglaną, a następnie upiec w piekarniku. Podane z kiszoną kapustą smakują wyśmienicie.

Inne publikacje  Deser z galaretką - najlepsze pomysły

Zrób szybkie zakupy: https://www.e-piotripawel.pl/kategoria/produkty-sojowe/595

Czy warto jeść soję? Pyszne kotlety sojowe

Soja to dla wielu osób najpopularniejszy zamiennik mięsa. Kotlety sojowe są bowiem w sklepach dostępna od dawna. Soja jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i wielu mikroelementów, między innymi potasu, który wpływa na prawidłowe działanie układu nerwowego oraz mięśni. Wspomniane kotlety możemy zrobić sami, a wystarczy namoczone i ugotowane ziarna soi połączyć z grzybami i przyprawami, a następnie wszystko zmiksować – masę formujemy w małe kotleciki i smażymy. W sklepach ze zdrową żywnością kupimy gotowy granulat sojowy, który składa się z liofilizowanej soi, z której można zrobić prawie wszystko po dodaniu do niej ponownie wody. Sprzedawany jest w postaci drobnego granulatu albo większych kostek. Zrobimy z niego burgery, kotlety czy klopsiki.

Soczewica i boczniaki – powstał obiad idealny!

Soczewica występuje w wielu odmianach i może być łączona z granulatem sojowym – na bazie tego połączenia można zrobić kotlety. Możemy ją dodać do sosu bolońskiego lub zrobić z niej pasztet. Jest także świetnym farszem do pierogów. Można ją także po prostu ugotować i podać na przykład z boczniakami. Te jadalne grzyby mają specyficzną konsystencję, więc można z nich zrobić flaczki. Pysznie smakują także obtoczone w cieście naleśnikowym i usmażone na oleju jak kotlety. Obecnie można je hodować w domu na specjalnych podłożach z fusów kawy lub siana, przerośniętych grzybnią. Boczniaki są nie tylko pyszne, lecz także zdrowe, gdyż zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe i dobrze przyswajalne składniki mineralne.
Dieta wegetariańska jest smaczna i urozmaicona, a wystarczy ją dobrze poznać, by przekonać się, że mięso zastępuje się nie tylko kotletami sojowymi.

Inne publikacje  Zielone soki jako źródło niezbędnych witamin