Produkty sezonowe
Zdrowe jedzenie

Jakie produkty sezonowe warto kupować?

Kupowanie produktów sezonowych zapewnia wiele korzyści. Takie artykuły pochodzą z naturalnych źródeł i są zazwyczaj tańsze, niż te importowane z zagranicy. Produkty sezonowe często zawierają więcej składników odżywczych, a także ssą wyjątkowo smaczne. Ich zakup wspiera też lokalnych rolników i przyczynia się do ochrony środowiska.

Zalety produktów sezonowych

Kupowanie produktów sezonowych pozwala urozmaicenie jadłospisu, ponieważ poszczególne artykuły są dostępne tylko o określonych porach roku. Za ich pomocą można cieszyć się różnorodnością smaków i składników odżywczych, unikając monotonnej diety.
Sezonowe produkty często są lepiej dostosowane do wymagań organizmu o danej porze roku, dzięki czemu pomagają lepiej dostosować się do zmian temperatury jesienią i zimą oraz spełniają zapotrzebowanie na różne witaminy. Wybrane artykuły mogą też pomóc w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia upalnym latem, ze względu na wysoką zawartość minerałów. Warto również pamiętać, że kupowanie sezonowych produktów pozwala na uniknięcie chemicznych środków pestycydów i innych szkodliwych substancji, które mogą być stosowane przy uprawie i przechowywaniu produktów importowanych.

Sezonowe owoce i warzywa

Do najważniejszych produktów sezonowych należą bez wątpienia warzywa. Wiosną można łatwo znaleźć w wielu sklepach szparagi, rzodkiewki, rzepy, kalafior czy koper, natomiast w lecie świeże pomidory, ogórki, bakłażany, paprykę oraz cukinię. Jesienią z kolei zaczyna się sezon na dynię, kabaczki, kalarepę, buraki, seler czy kapustę. Warto kupować również owoce sezonowe. Wiosną będą to m.in. truskawki, maliny, jagody, rabarbar i brzoskwinie, podczas gdy latem mamy do dyspozycji arbuzy, melony, morele, nektarynki, brzoskwinie i czereśnie. Jesienią natomiast warto kupować chociażby jabłka, gruszki, śliwki, winogrona oraz figi. Sezonowe warzywa i owoce są nie tylko tańsze, ale również zawierają więcej składników odżywczych. Produkty te są świeże i dojrzewają w naturalnych warunkach, a wiele z nich oferuje sieć Spar: https://e-spar.com.pl/.

Inne produkty sezonowe

Do popularnych produktów sezonowych należą również ryby i owoce morza. Wiosną i latem dostępne są świeże sardynki, makrele, szprotki czy krewetki, a jesienią i zimą halibuty, dorsze, flądry czy śledzie. Sezonowe ryby i owoce morza są nie tylko tańsze, ale również zawierają więcej składników odżywczych od tych konserwowych i pozyskiwane są z naturalnych źródeł. W poszczególnych okresach roku kupić można również inne produkty. Wczesną jesienią dostępne są chociażby różne grzyby leśne, które zawierają liczne witaminy i minerały. Kupowanie produktów sezonowych to także dobra okazja, aby spróbować nowych potraw i poznać nowe smaki. Wiosną warto pomyśleć chociażby o przygotowaniu dania ze szparagów, zupy z rzepy czy sałatki z rzodkiewek, a latem skosztować potraw z dodatkiem pomidorów, ogórków, cukinii czy papryki. Jesienią natomiast, możemy przygotować dania z dyni, kabaczków czy kalarepy.

Inne publikacje  Jak poprawić pamięć i koncentrację?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *