Tradycyjne polskie potrawy

polskie potrawy

Obcokrajowcy twierdzą, że polska kuchnia jest bardzo smaczna. Wiele potraw, które wymyślono dawno temu nadal gości na naszych stołach. Polacy nadal chętnie jedzą mięso i wędliny, a kiełbasy są jedynym z najczęściej wybieranych produktów. Kochamy tradycyjne smaki naszej kuchni, a takie nie istnieją bez smaku białej kiełbasy czy wędzonej szynki.

Nie tylko kiełbasa. Smaki polskiej kuchni

Mimo wielu zawirowań historycznych, dzięki przywiązaniu do własnych korzeni polska kultura kulinarna zdołała przetrwać. Na kulinarnej mapie kraju widnieją dania, które na stałe wpisały się do kanonu. Należy wymienić następujące zupy: czarnina, żur, barszcz czerwony, grzybowa czy flaczki, a także mięsa zwłaszcza dziczyznę oraz dania z drobiu hodowlanego – kaczka pieczona z jabłkami czy kurczęta faszerowane. Do tradycyjnych potraw polskich zalicza się także gołąbki, bigos i pierogi. Od zawsze kucharze bazowali na składnikach, które dawała polska ziemia, takich jak: zboża, kasze, fasola i groch.

Mięsa w polskiej kuchni. Czym jest kiełbasa?

Kiełbasę robi się z peklowanego mięsa, które następnie rozdrabnia się w specjalnej mieszałce. W zależności od stopnia rozdrobnienia, otrzymuje się kiełbasy grubo rozdrobnione, średnio rozdrobnione i drobno rozdrobnione. Do tak przygotowanego mięsnego farszu dodaje się przyprawy i dodatki ulepszające, a następnie napełnia się nimi jelito lub sztuczną osłonkę. Kiełbasy dzieli się w zależności od kolejnych procesów, którym się je poddaje. Najpopularniejsze są kiełbasy parzone, np. parówka czy kiełbasa szynkowa. Wiele gatunków następnie wędzi się i suszy – w ten sposób powstają wędliny podsuszane i suszone. W sklepach znajdziemy tez kiełbasy surowe, czyli takie, które poddaje się tylko jednemu procesowi obróbki termicznej, a mianowicie wędzeniu. Dzięki temu mają charakterystyczny smak surowego mięsa i aromat wędzarniczego dymu. Prawdziwym przysmakiem jest kiełbasa surowa dojrzewająca, którą zaszczepia się specjalnymi drożdżami i odwiesza, aż uzyska odpowiedni aromat i smak. Kiełbasy pieczone opieka się podczas wędzenia, które zachodzi w wysokiej temperaturze.

Inne publikacje  Torba na ramię, czy plecak? Co wybrać?

Zawartość mięsa i wartości odżywcze kiełbas

W sklepach znajdziemy kiełbasy z jednego gatunku mięsa: wieprzowe, wołowe, drobiowe lub mniej popularne – baranie, cielęce, końskie, z dziczyzny. Kiełbasy określa się mianem wykonanych z danego mięsa, gdy zawierają 75% deklarowanego wsadu mięsnego. Możemy kupić także kiełbasy mieszane, np. wieprzowo-wołowe, a pierwszy człon nazwy oznacza rodzaj mięsa, którego w składzie jest więcej. Stosowanie niektórych dodatków do kiełbas jest konieczne, szczególnie podczas produkcji masowej. Przykładem jest peklosól, czyli najpopularniejszy konserwant, bez którego wędlina byłaby szara i nietrwała. Kupując kiełbasę, zwracajmy uwagę, by w jej składzie nie było szkodliwych substancji. Jedną z nich jest MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie, które jest mieszaniną skór, drobnych kawałków mięsa i szpiku z kości. Fosforany utrudniają przyswajanie wapnia, co jest niebezpieczne szczególnie u dzieci. Annato to zakazany żółty barwnik, którym barwi się jelito kiełbasy, żeby wyglądała na bardziej mięsną i wędzoną. Stosuje się go do najtańszych wędlin.

Kuchnia polska jest smaczna i bogata, a kiełbasa jest ważnym jej elementem. Wybierajmy najlepsze produkty, by mieć pewność, że zjadamy mięso, a nie jego substytuty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *