Czym jest żywność ekologiczna?
W tym artykule dowiesz się:
W dzisiejszych czasach coraz częściej można spotkać się z określeniem żywności ekologicznej. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, co właściwie kryje się pod tym pojęciem oraz w jaki sposób należy je rozumieć. Otóż żywność ekologiczna to określenie żywności, które produkowane jest w sposób naturalny, zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Są to najczęściej nieprzetworzone produkty, do wytworzenia których nie zostały wykorzystane żadne środki mające na celu zmianę lub poprawę składu. Produkty ekologiczne wytwarzane są z myślą o ochronie naszej planety oraz zdrowia konsumentów. Czy warto kupować produkty ekologiczne oraz czy powinny one stanowić fundament diety człowieka? Odpowiedzi na te pytania poznasz w tym artykule.
Czym charakteryzuje się żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna powinna spełniać wymagania, które określone są w obowiązujących przepisach rolniczych dla żywności powszechnego spożycia. Charakterystyczne cechy żywności ekologicznej to przede wszystkim:
1. Ograniczone stosowanie pestycydów.
2. Brak stosowania sztucznych nawozów podczas upraw.
3. Produkcja żywności według zasad rolnictwa ekologicznego
4. Jasne i przejrzyste informacje na temat pochodzenia surowców rolniczych, z których został wyprodukowany dany produkt.
Wymienione wyżej zasady stanowią najbardziej charakterystyczne cechy produktów określanych mianem ekologicznych.
Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza?
Klienci, którzy sięgają po produkty ekologiczne najczęściej kierują się myślą, że są one zdrowsze niż standardowe produkty dostępne w sklepach. Okazuje się, że badania potwierdzają, iż stosowanie w swojej diecie produktów ekologicznych może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Rolnictwo ekologiczne pozbawione jest stosowania sztucznych środków, co oznacza, że produkty „eko” mają mniejsze stężenie azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, czyli wszelkich substancji, które mogą niekorzystnie oddziaływać na organizm człowieka w dłuższej perspektywie. Ponadto niektóre badania wskazują na to, iż produkty ekologiczne mogą mieć wyższe stężenie wszelkich prozdrowotnych składników, takich jak magnez, żelazo oraz witaminy.
Normy żywności ekologicznej dedykowanej dzieciom
Produkty bio, organic i eko powinny spełniać normy rolnictwa ekologicznego. Podstawowym założeniem upraw ekologicznym jest ograniczanie stosowania substancji szkodliwych dla środowiska oraz organizmu człowieka. Żywność ekologiczna powinna charakteryzować się niską zawartością metali ciężkich oraz azotanów i azotynów.
Produkty spożywcze dedykowane dzieciom muszą spełniać bardziej surowe normy, niż te dedykowane pozostałym konsumentom. Rozwijający się organizm dziecka potrzebuje bezpiecznych i przebadanych produktów, sprawdzanych na każdym etapie produkcji. Żywność dla dzieci nie powinna zawierać konserwantów, ani pozostałych substancji dozwolonych w standardowych produktach, które można spotkać w sklepach. Można zatem uznać, że produkty ekologiczne stanowią idealny fundament diety dziecka.